Automata öntözőrendszer 6 lépésben?

Miért is van szükség automata öntözőrendszerre?

Azt a mennyiségű csapadékot amit főleg a telepítést követően kikell juttatnunk egyszerűen nem tudjuk megoldani kézi öntözéssel. Nincs ennyi időnk. A kezdeti időszakban ha nem öntözünk mindennap, vagy menjünk tovább, ha nem öntözünk napi kétszer növényünk kiszárad és elpusztul. Arról nem is beszélünk, hogy már milyen az országunk éghajlata. Jelenleg lassan 1 hónapja nem volt csapadék. Ha ezt követően le is esik, egyszerűen nem képes ezt a talaj megfelelően elszívni. Azonnal elfog folyni és sajnálatosan nem hasznosul.

Az automata öntözőrendszer mindent megold?

A válasz sajnos nem. Attól, hogy lesz öntözőrendszerünk még nem lesz feltétlenül egy szívmelengetően szép kertünk. Ezzel az alapját adjuk meg annak, hogy hazaérve egy saját kis édenkert fogadjon bennünket. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy egyáltalán lehessen egy színekben szemetgyönyörködtetően gazdagon pompázó bűvös kertünk. De hazugság lenne állítani, hogy mindent önmagában megold. Sokan azt gondolják, hogy ha ezt megcsináltatják, akkor onnantól kezdve minden katalógusba illően fog kinézni. Azonban ez nem igaz. Egy kertet továbbiakban is minden évben speciálisan gondozni kell, főleg a gyepet. De erről majd beszélünk egy másik írásunkban.

Hogyan is haladunk tovább, ha megszületett a döntés az öntözőrendszer mellett?

Első lépésként csinálunk egy karakterisztika mérést és tervezést:

A karakterisztika mérés nem másról szól, minthogy megnézzük mennyi vizünk van, és az a mennyiség mekkora nyomáson. Erre tudunk tervezni. A karakterisztika mérésre és tervezésre azért van szükség mert egyszerűen nincs elég vizünk ahhoz, hogy az egész kertet öntözzük egyszerre. Az öntözőfejeknek szüksége van egy minimum nyomásra ahhoz (2 – 3.5 bár), hogy kiemelkedjenek majd megfelelően eltudják látni a munkájukat. Ezért alakítunk ki zónákat. Általánosságban véve elmondható, hogy minél kisebb és minél tagoltabb placcot foglal magában a terület annál bonyolultabb. Bonyolultság pedig a szórófejek számában jelenik meg. Egy 60 nm-es terület melyben sok beugró és virágágyás van, elhasználhat akár 10-15 fejet is. Míg mondjuk egy 100-nm szabályos négyzet területre elég 4 fej. Pontosan ezért egy öntözőrendszerre átlagárat mondani nem lehet. Ezt viszonyokhoz megfelelően ki kell számolni.

A tervezés fázisába tartozik még, hogy el kell dönteni, hol legyen az egész rendszernek a vezérlője. Mivel ez egy elektromos egység, mindenképp szükségünk van áramellátásra. Van kültéri és beltéri egyaránt. Az esetek 80%-ában kerti szerszámtárolókba szokott kerülni. Természetesen számos lehetőség van, de mi a vízóra aknába történő elhelyezését nem javasoljuk. Mi ilyen esetben inkább a vízóra akna mellé történő elhelyezést preferáljuk kültéri változat formájában.

Második lépésként következik az ásás:

Ezt úgy el kell elképzelni, mintha kiderült volna, hogy a kert alatt egy római korban épült fürdő található. Jönnek a régészek és keresztbe-kasul fölásnak mindent. Érthetetlen módon mindenhol árkok és dombok lesznek, így ez a fázis nem éppen egy szemet gyönyörködtető látvány.  De a pillanat, amikor majd a végén kijönnek a szórófejek, az kárpótol mindent. Ilyenkor általában azért felvonul az egész család, hogy megcsodálja az eredményt.

Harmadik a lépés nem más, mint a fektetés és rákötés:

A már kiásott árkokba megtörténik a csövek és az őket összekötő mágnesszelepek elhelyezése. Ezen szelepek biztosítják a zónák közti megfelelő víz elosztását és szabályozását. A sorrend, hogy melyiket rakjuk le előbb, abszolút a helyzet válogatja. Közben a vízóra aknába megtörténik a rákötés a hálózatra. Itt érdemes megjegyezni, hogy a kutas rendszert mi annyira nem ajánljuk. Mi még speciál olyannal, ami rendesen működött volna nem találkoztunk. De ezt igyekszünk kifejteni egy másik bejegyzésben.

Negyedik lépés, a vezérlőegység elhelyezése:

A már korábban kijelölt helyre felhelyezzük a vezérlőegységet és rakunk hozzá egy esőérzékelőt.

Ötödik lépés: Következik a visszaásás, tesztelés és beállítás:

Ezen lépésnél szépen visszatemetünk mindent. Pontosan úgy fog kinézni mintha nem csináltunk volna az égvilágon semmit. Majd megkezdődik a szórófejek végpontjaiknak beállítása és tesztelése. Összevizezünk mindent A-tól Z-ig. Csinálnánk mi ezt másképp, csak éppen nem nagyon lehet. 🙂

Hatodik lépcső: Elkészült, és ezzel sikerrel megszületett automata öntözőrendszerünk!

Összeségében elmondható, hogy nem éppen egy kicsi, de annál jobban megtérülő munkáról beszélünk. Megfelelő további gondozás mellett kertünk egyik alappillérét hozhatjuk vele létre, mely tetején egy minden kívánságunkat kielégítő kert kaphat helyet. Természetesen bármilyen kérdésed lenne, csak fordulj hozzánk bátran az alábbi kapcsolat gomb segítségével. Igyekszünk számodra mindent maximálisan megválaszolni!

kapcsolatba lépek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük