Gyepszőnyeg vs. Magvetés. Melyiket válasszuk?

A kertünk tervezésével és kivitelezésével kapcsolatban előbb, vagy utóbb eljutunk ehhez kérdéshez. Gyepszőnyeg vagy magvetés? Melyik módszert is válasszuk? Ezt szeretnék most egy kicsit körbejárni, hogy segítsünk eldönteni ezt nem éppen egyszerű és magától értetődő kérdést.

Elsőkörben mindenképp érdemes leszögeznünk, hogy bármelyiket is választjuk, egyik sem megvalósítható öntözőrendszer nélkül. A megfelelő mennyiségű nedvesség egyszerűen elengedhetetlen eleme mindkét folyamatnak. Röviden összefoglalva elmondható, hogy öntözőrendszer nélkül a gyepszőnyeg reálisan 2 hét alatt kihal, míg magvetéskor egyszerűen ki sem fog kelni a füvünk. Részletesebben az automata öntözőrendszerrel és annak telepítésével, egy másik cikkünkben már foglalkoztunk.

Vakondháló márpedig fontos. Na de melyiknél lehet?

Most, hogy tehát az öntözőrendszerünk megvan, nagyon fontos kérdés a vakondháló. Sokszor van, hogy egyszerűen nem kérünk vakondhálót mivel, hogy évek óta itt lakunk és ezen a területen nincs vakond. De ezzel kapcsolatban érdekes jelenség, hogy amint megbolygatjuk a talajt és elkezdjük öntözni a kertet, egycsapásra megjelenik kedves kis védett barátunk. Ez több okból kifolyólag is történhet. Ezek közül az egyik, hogy az öntözés hatására nagyobb élet lesz talajban. Ez igencsak kedvez kis emlősünknek. De az is lehet, hogy csak egyszerűen jóban van a nedves közeggel. Bármi is az ok, egy biztos. Mégpedig az, hogy szeretettel dugja fel ilyenkor a fejét. Itt fontos megjegyezni, hogy nagy hátránya a magvetésnek, hogy a magvetés alá nem tudunk berakni vakondhálót. A vakondháló elhelyezése egy megosztó történet. Ugyanis ahányféle kertész, annyiféle megfelelőnek gondolt megoldás. Mi speciál a vakondhálót 3 cm-re preferáljuk elhelyezni. Ennek oka, hogy ha ennél mélyebbre rakjuk, mondjuk 10-12 cm-re, az már bőven elég mélység ahhoz, hogy a vakond közlekedni tudjon benne. Amennyiben pedig ha ez megtörténik, nem csak azt fogjuk látni hol jött fel, hanem azt is, hogy hol közlekedett. Magyarán az egész úgy megy a levesbe, ahogy van. Egyébként miért pont 3cm-re? Mert ilyen vastagra vágják föl a gyepszőnyeget. Tehát ha megvan a terület, megvan a földfeltöltés, annak szintezése, mehet is rá a vakondháló és a gyepszőnyeg. Magvetésnél szeretnénk ezt megcsinálni? 3-5 cm-ben egyszerűen nem tudunk gereblyézni. Ez pedig a szintezéshez elengedhetetlen. Tehát ha magvetést választjuk, akkor nem lesz vakondhálónk. Ezt sajnos el kell fogadni. Ez már önmagában nem egy túl jó érv a magvetés mellett.

A magvetés elsőre ritkán tud jól sikerülni

Ezután következik az, hogy egy magvetés elsőre nagyon ritkán tud jól sikerülni. Természetesen előfordulhat, de óriási szerencsére van szükség hozzá. Nem régen volt egy majd 9000 négyzetméteres területünk, ahol a természetes csapadék és annak megfelelő ütemben történő érkezése, majd tökéletes gyepfelületet eredményezett. De ez tényleg nagyon ritka.

Szeretnénk rögtön használni a kertet? Akkor gondoljuk át

További hátránya a magvetésnek, hogy a vetést követően majd 1 hónapig nem használhatjuk a kertet. Vártunk hónapokig, akár évekig, hogy egy zöldben pompázó látványra érjünk haza. Erre elkészül, és még csak rá se mehetünk a fűre. Ez pedig önmagában nagyon bosszantó tud lenni.

A magvetés olcsóbb. Na, álljunk csak meg! Biztos ez?

Egyetlen érv, ami mellette szól az pedig az, hogy olcsóbb. De mielőtt nagyon örülnénk, ez se teljesen egyértelmű. Ugyanis volt már olyan területünk ahol a magvetésből mire egy gyepszőnyeg minőséget sikerült kihoznunk, majd ugyanannyiba került, mintha rögtön gyepszőnyeget raktunk volna le. Ez köszönhető a műtrágyázások, az utánvetések és vegyszerezés költségeinek. Itt egyetlen egy dolog volt a kettő között, nagyjából 1 év.

Mi a helyzet a gyomokkal?

A magvetés esetén a keléstől számított 8 hét a minimum mire használhatunk gyomírtokat. Amennyiben, ezen szempontból nem a legideálisabb időpontban vetjük, így az átlagos gyomok kelése előtt kora tavasszal, vagy után késő ősszel, akkor magas az esély, hogy az elvetett területen több lesz a gyom, mint a gyep. Arról nem is beszélve, hogy itt elkezdődhet egy végtelenbe tartó spirál. Ugyanis ha 8 hétig nem fújhatunk rá vegyszert kérdés, hogy mi történik, ha közben rá kell vetnünk? Természetesen ez a ciklus újra indul.

Mindent összegezve

Összeségében elmondható, ha nem több ezer négyzetméteres területről beszélünk, mi egyértelműen a gyepszőnyeget ajánljuk. Lehet alá vakondhálót rakni, rögtön kész van, egyöntetű és két héten belül focizni lehet rajta. Végső soron nem tudunk egyszerűen olyan érvet mondani, hogy miért ne gyepszőnyeg.

Reméljük sikerült egy kicsit világosabbá tennünk ezt az elsőre nem éppen egyértelmű kérdést. De természetesen ha bármi kérdőjel maradt volna benned, csak lépj velünk kapcsolatba, és mi igyekszünk megválaszolni!

kapcsolatba lépek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük