Hogyan ültessünk dísznövényt?

Szeretnénk ültetni, de hogyan? Ez a kérdés nagyban attól is függ, hogy milyen növényről beszélünk. A veteményesekre, gyümölcsfákra és dísznövényekre mind-mind más vonatkozik. Mi most a dísznövények ültetésének módját fogjuk átvenni.

Első lépés a megfelelő növény kiválasztása

Első lépésként kiválasztjuk a területhez megfelelő növényt, mely során figyelembe vesszük a fényigényeket, a végleges méreteket talajviszonyokat. A fényigények tekintetében lehet napos, félárnyékos, árnyékos. Ennek meghatározása elsődleges fontosságú. Továbbiakban még szükséges figyelembe venni a növény végleges méretet is. Többször találkoztunk már azzal az esettel, hogy egyszerűen nem megfelelő mértékben számoltak ezzel, emiatt pedig túl sok növény került egy adott területre. Ez később komolyan megbosszulja magát.  

Második lépés az ültetőgödör

Amennyiben megfelelően felmértük a terepet és kiválasztottuk a hozzá megfelelő növényt, elérkezett az ültetőgödör kiásásának ideje. Ideális esetben a gödör mérete négyszerese a cserépméretnek. Ebbe fogjuk majd elhelyezni növényt a hozzá szükséges termőtalajjal és trágyával. Nem csak a gödör szélességére, de annak mélységére is figyelnünk kell, hogy az új talaj mindenhová juthasson.

Harmadik lépés, termőföld és trágya

Vannak olyan speciálisabb fajták, melyek érzékenységük miatt igénylik a nagyobb mennyiségű talajcserét. Ilyenek például a hortenziák és rododendronok. Minden esetben érdemes ennek utána nézni az interneten, vagy szakértő kertész segítségét kérni.
Mi egy komolyabb kertépítés során, oda rendelünk egy nagyobb mennyiségű termőföldet és ahhoz elegendő mennyiségű trágyát. Ezeket összekeverjük, ugyanis magasabb koncentrációban a trágya nem találkozhat a növény gyökerével, mert megégetheti azt. Ezen kevert talajba fogjuk elhelyezni a növényt. Fontos, hogy alá, köré és tetejére is kerüljön a már bekevert talajból.

Mellékesen megjegyzendő, hogy fáknál szükséges ezt követően egy tányér kialakítása, mely megtartja az öntözésre szánt vizet. De ez csak a fáknál szükséges, mert ott egyszerre nagyobb mennyiségű nedvességet szükséges számukra kijuttatnunk.

Negyedik lépés a beiszapolás

Ezután jöhet a beiszapolás, mely során jó erősen beáztatjuk az újonnan beültetett növény talaját. Ezzel érjük el, hogy a  gyökérzeténél képződött üregek és légrések a földdel feltöltődjenek.

Ötödik lépés a folyamatos öntözés

Az újonnan ültetett növényünket minden nap, de legkésőbb minden másnap érdemes megöntözni. Itt is, mint szinte mindig beszélünk az öntözőrendszer fontosságáról. Manapság az éghajlatunk már nem engedi meg az öntözőrendszer nélküli kertépítést. Mi ezért már nem is vagyunk hajlandók e nélkül kertet létrehozni.

Hatodik lépés, tartsuk szemmel

Miután mindennel kész vagyunk, elmondható, hogy az igazi munka csak most kezdődik. Kiemelt figyelemmel kell lennünk az aktuális fertőzésekre. De ez már ezt követő munkálatokhoz tartozik. 🙂

Esetleg kérdésed van? Lépj velünk kapcsolatba!

kapcsolatba lépek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük